Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy m.in. pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, lubczyk, kolendra, cząber, imbir, przyprawa do kurczaka, przyprawa do indyka, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do ryb, przyprawa kebab gyros, cynamon, goździki, kurkuma, curry, cynamon, papryka ostra, sól niskosodowa, koperek, natka pietruszki.
Jadłospis przygotowano zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Warszawa, dnia 1.08.2016 r., Poz.1154.